Afspraken Energietop

Tijdens de Energietop op 19 januari 2015 zijn voor het thema Duurzame openbare verlichting maar liefst 8 afspraken gemaakt.

1. Alle aan de OVL-tafels aanwezige gemeenten doen (vanaf nu) mee aan de monitoring vd Energieakkoord-doelstellingen voor OVL. Gemeenten Son en Breugel, Leek, Utrecht, Waddinxveen, Dordrecht, Meppel, Rotterdam, Hardinxveld-Giessendam, Steenwijkerland, Soest, Stadskanaal, Almere, en de gemeenten waar bureau OVL Lek-Merwede de OVL voor beheert: gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Leerdam, Molenwaard, Papendrecht, Nederlek en Zederik. Al deze gemeenten zetten zich ook in om energie te besparen in de OVL en bij te dragen aan de Energieakkoord-doelstellingen.
Later zijn daar nog meer gemeenten bij gekomen. De vele gemeenten die in 2014 al meededen staan in de Klimaatmonitor.
Trekker: Dyana Loehr

2. De gemeenten Son en Breugel, Stadskanaal en Giessenlanden committeren zich eraan om 20% energiebesparing in de OVL in 2020 t.o.v. 2013 te halen d.m.v. verschillende maatregelen: led, dimmen, schakelen, uitzetten. Ze kijken bij het nemen van maatregelen niet alleen naar geld maar naar meer waarden (o.a.) milieu: Total value of ownership.
Later zijn hier onder andere nog bij gekomen: Doetinchem, Heerenveen en Bussum.

3. Het InterGemeentelijk Overleg Openbare Verlichting (IGOV) en de NLA spreken gezamenlijk af dat zij gaan overleggen en afspraken maken over productspecificaties, garanties en naleveringen van OVL-armaturen.
Trekkers: Arthur Klink en Frank van der Vloed.

4. Citytec doet het aanbod om voor een gemeente de helft van de OVL te vervangen door intelligente OVL, voorzien van dynamisch schakelen en dimmen. Gemeente Meppel is zeer geïnteresseerd en gaat na of zij kunnen deelnemen.
Trekker: Tom de Vries.

5. Netbeheerder Enexis, de NLA, en gemeenten Stadskanaal en Son en Breugel gaan een model business-case maken voor versnelde investering in ledverlichting en andere energiezuinige OVL, en meer samenwerking tussen gemeenten en netbeheerder. Tevens nemen ze hierbij innovatie mee. De case heeft antwoord op de vraag: hoe krijgen we de massa ook aan de energiezuinige OVL, een versnelde vervanging. Ze komen binnenkort in een energiezuinig huis in Zwolle bij elkaar voor overleg.
Trekker: Henk Vogels en Henk Ensing
Later is Doetinchem hier nog bij gekomen.

6. Gemeente Hardinxveld-Giessendam gaat in gesprek met netbeheerders om de belemmeringen voor wat betreft zogenoemde bemetering, flexibel schakelen e.d. In beeld te krijgen en op te lossen.
Trekker: Wilco Knip

7. Gemeente Stadskanaal wil de OVL energieneutraal en past OVL en datacommunicatie op gelijkspanning toe in samenwerking met Citytec. Stadskanaal en Son en Breugel en Enexis onderzoeken de mogelijkheden voor meer OVL op gelijkspanning (bespaart o.a. energie en levensduur OVL).
Trekker: Henk Vogels en Henk Ensing

8. Onder andere de gemeenten Dordrecht en Rotterdam passen standaard led en dimmen toe bij alle nieuwbouw en renovatie waarbij de OVL wordt vervangen. Gemeente Waddinxveen gaat in gesprek met Dordrecht hierover. Trekkers: Angelique Martens en Willem Reedijk.
Later zijn hier nog bij gekomen: onder andere Heerhugowaard, Bussum, Doetinchem, Heerenveen, katwijk, Kaag en Braassem en veel Limburgse gemeenten.

middagsessie OVL olv Dyana Loehr

Onderaan deze pagina kunt u de presentatie downloaden die Dyana Loehr in de middagsessie openbare verlichting heeft gegeven.